31 juli 2012

Franska fläskkotletter med körsbär

Här där vi bor nu finns det ett stort bigarråträd i trädgården. Det har massor av bär så vi plockade och åt. När vi ätit oss mätta hade vi kvar till en maträtt också.

Franska fläskkotletter med körsbär (4 portioner)
Du behöver:
4 fläskkotletter
2 lökar
2 msk smör
1 1/2-2 dl torrt vitt vin eller vitt matlagningsvin
2 hg bigarråer eller söta körsbär

Gör så här:
Bryn den skalade och skivade löken i hälften av matfettet. Lyft löken ur stekpannan och ställ den åt sidan. Kärna ur körsbären. Koka upp vinet i en kastrull och lägg i körsbären, som får koka sakta i fem minuter. Stek kotletterna ca fyra minuter på varje sida i resten av matfettet och salta och peppra. Lägg kotletterna i en traktörpanna eller låg form. Fräs ur stekpannan med saften från körsbären och lägg löken i skyn. Koka upp skyn och häll den över kotletterna med löken på ena sidan och körsbären på andra sidan. Sjud några ögonblick och servera.

*
Servera med kokt potatis och kokta morötter.

Det här var gott! Körsbären blev mer körsbäriga efter vinkoket och det fanns söta, salta, syrliga smaker i maten tillsammans med köttsmak. Jag minns inte ens när jag åt fläskkotletter senast och jag tror knappt att det var här i vårt hushåll det skedde i såfall. Lättlagat och husmanskostligt.


*
Källan till receptet är: Ingmansson & Holmberg, 1986, 2002, Svenska bärboken, Prisma, s.106.

♣ = ekologiskt vid detta tillfälle

Kungshållet i Kjula

Kungshållet i Kjula är fornlämningar från romersk järnålder och fram till och med vikingatid. I år är det från cirka år 0-1050. Rätt så spännande att tänka att platsen ansågs lämplig som gravplats under så lång tid.

På bilden nedan syns utsikten mot stora vägen. Man ser lyktstolparna sticka upp bakom kullarna.


Små söta blåklockor.


 Stor, alltså jättestor runsten som är kanske 3 meter. Den är rest på 1000-talet och hedrar Spjut.

Sen tog jag stigen inåt skogen.


Hur gjorde du?

De flesta har flyttat någon gång och därför undrar jag hur du gjorde när du flyttat till ett nytt ställe. Hur lärde du känna platsen? Lärde du dig gator och stadsdelar? Kastade du dig in i kulturliv eller föreningsliv? Känner du Kjula? Kan man lära känna den orten? Har du några tips till mig?

Om du vill kan du följa mig på twitter. Antingen direkt på twitter eller så kikar du in här i högermarginalen där jag lagt in en twitterruta.

27 juli 2012

Barvapoet från 1800-talet


I går kväll på P4 Sörmland var det ett inslag om en August Bernhard Andersson (1877-1961) som skrev dikter. Nu har hans släktingar renskrivit och publicerat dikterna i en samling med namnet Flyktingens syn.

Lyssna på inslaget här

25 juli 2012

Baptistkyrkan i Kjula

I Kjula finns en frikyrkoförsamling. Baptistkyrkan ligger bredvid vägen man åker in på när man svängt av motorvägen. På deras anslagstavla stod något om att de ska friluftsgudstjänst.


Ta bussen från Kjula, och till

Länstrafikens nya tidtabeller från 19 augusti - 8 december 2012 innebär färre bussturer för den som vill åka till och från Kjula. Sedan vi flyttade hit under våren har vi åkt till Eskilstuna och Strängnäs på vardag som helg och på helt olika tider på dygnet. I den nya tidtabellen kan man inte spontanåka med buss längre. Lite synd är det allt.


Med busslinje 220 Eskilstuna-Kjula-Härad-Strängnäs
Måndag-fredag kan man kliva på vid Kjula kiosk för att åka mot och till Strängnäs 06.17 och 07.17 samt 16.17 och 17.17. Dessa bussar startar från Fristadstorget på hel timme. Nattbuss på fredagar går också. 23.58 Fristadstorget, 00.15 Kjula kiosk och framme i Strängnäs 00.46. Den andra nattbussen går 01.58 Fristadstorget, 02.15 Kjula kiosk och framme i Strängnäs 02.46.

220 Strängnäs-Härad-Kjula-Eskilstuna
Om man vill resa från Kjula, måndag-fredag, in till Eskilstuna ser det ut som följer. 06.24 för att vara framme 06.48 eller 07.24 för att vara framme 07.48. På eftermiddagen ser tiderna ut så här. 17.24 och 18.24. Nattbuss lördag 23.24 och 01.24.


Lördagar och söndagar går det en förmiddagsbuss och en eftermiddagsbuss åt båda håll.

24 juli 2012

Kjulaklotter på internet

Jag hoppas att det kommer att trilla in tips till mig på vad som händer i trakten. Under tiden puttrar jag runt här i byn och spanar och låter bloggen boa in sig på internet. Just nu har jag mixtrat i ordning en facebook-sida för de som oftast hänger där och vill följa bloggen så. Kolla i högermarginalen så ser du en gilla-knapp som direkt lägger till Kjulaklotter på din facebook. Annars kan man som vanligt lägga till bloggen i valfri bloggläsare som exempelvis google reader eller bloglovin. Har du något internet-tips till mig så låt mig veta!

Kjula just nu

Just nu är det supersoligt och blåsigt i Kjula.

23 juli 2012

Kjula kyrka utanpå

Häromdagen tog jag cykeln till kyrkan. Det började åska så det blev en kort utflykt.

Så här ser kyrkan ut utanpå.

klicka om du vill se större

En fin liten kyrka utanpå. Det verkar som att någon slags byggnation utfördes 1798 enligt bilden ovan. Ska bli intressant att besöka den inuti också. När jag var där var den stängd. Kyrktuppen på spiran ser väldigt fin ut.

21 juli 2012

Livet på landet och Kent

Hahahaha.  Precis som jag smygstartade denna blogg kom åskan precis där vi bor och slog ut bredbandet. Modemet dog och tv-dosan dog. Turligt nog gick det ändå rätt snabbt. När det väl konstaterats att det var modemet som dött på torsdagen och jag ringt och sagt till om det så kom det nya redan igår fredag!

I går var det Kent-konsert vid Sundbyholmsslott och det är ju i trakten. Vi var där. Var du där?

19 juli 2012

Gå alla gator!

Jag hörde en gång att kartritare lägger in falska gator i sina kartor för att kunna avslöja karttjuvar. För att kunna klura ut vilken falsk gatstump som stoppats in måste man ju knata varje gata man hittar och sedan markera den på sagda ark. Innan vi flyttade till Kjula så bodde vi inne i Eskilstuna och där hann vi väl med cirka på del av sta'n. Här är förutsättningarna tusen gånger bättre för att lyckas.

Så här ser det ut: Kjula på eniro

Målet är alltså att vi ska beta av:
*alla gator med namn
*gång- och cykelvägar
*vägar som är i centralortens närhet och transporterar oss mellan delarna.

Är det något du ska haka på? Gå alla gator i staden, stadsdelen eller orten där du bor vetja.

18 juli 2012

Kjula ås

En stig på åsen
En bild från en fotoutflykt på åsen där det är ett gravfält från forna tider.

16 juli 2012

Kjulaklotter

Hej!
Jag är nyinflyttad i Kjula och vill lära känna orten. Det tänkte jag dela med mig av och det är anledningen till att denna blogg finns.

Vad finns det i den här orten? Vad kan man göra? Hur stor är den? Det är några av de funderingar jag har. Undrar du också är du välkommen att titta in här. Har du några tips till mig på saker att göra eller titta på så lämna dem när du vill.

06 juli 2012

Skördade rädisor

Jag ville bara visa er rädisorna jag skördade från mina krukodlingar. Små och goda. Inte så himla peppriga utan rätt milda. Mobilkameran verka ha tagit fokus på golvet men ja ja. Essie beundrar mina odlingar. Den stackaren har varit sjuk och haft strut i snart en månad. Hon har väl inverterat till innekatt totalt. Pluttan.

05 juli 2012

Ängen i väster

Jag visade ju för en tid sedan utsikten från vårt västerfönster. Där finns en yta som såg ut som en äng. Jag frågade hyresvärden om han skulle göra äng där. Han undrade vad jag menade men berättade att han brukade köra över ytan med trimmer och på våren elda/svedja ytan.
- Men du får gärna slå med lie där om du vill.

Jag sa att det ska jag nog göra.... Efter ett telefonsamtal med en person som kan slå med lie betydligt mer än jag kom vi överens om att personen skulle komma hit och låta mig prova på.

Här kan du titta hur det såg ut innan: Ljusa junikvällar - härligt!

Det tog nästan en dag. Vi började strax efter nio och var klara runt 15-tiden om jag minns rätt. Vi kollade inte så noga på klockan eftersom det är sommar och lediga dagar. Självklart hade vi lunchpaus vilket för vår del innebar en resa in till staden en sväng och en evig väntan på fryst mat som tinade i micron. Allra mest var det den andra personen som slog av ängen. Jag räfsade mest.

Det var väldigt svårt att slå med lie. Det var en kort lie som ägaren kallade busklie/röjlie. Lite lyckades jag i alla fall slå av. Vi lämnade några öar med blåklockor, bortsnejlika och prästkragar. Lite blommor att plocka är ju fint att ha. Det är säkert inte den prydligaste ängen men herrejösses lite får väl ett par nybörjare ursäktas.

Har du slagit med lie? Har du några tips? Ska jag leta rätt på en lie? Köpa en? Har du några tips om att sköta en äng?

04 juli 2012

Förbereder sensommarens odling

Jag har börjat måla pallkragar. De ska bli falurödfärgsröda och de ska vara klara till augusti när det är dags att sätta vitlök och kanske lite annat. Mest är det kanske skönt att det finns pallkragar redo när nästa odlingssäsong drar igång!

03 juli 2012

Flädersaft

Nu blommar fläderblommen så det är läge att plocka en bunt att göra saft av.

Flädern är en stor buske med flata blomklasar. Blomman doftar starkt, lite fränt.

Flädersaft
Du behöver:
ca 40 blomklasar
♣ 3 citroner
50 gram citronsyra
2 liter vatten
♣  2 kg socker

Gör så här:
Skölj blomklasarna, skaka av vattnet och lägg dem i en bunke eller kruka. Borsta citronerna rena i varmt vatten, skär dem i klyftor och tunna skivor. Lägg dem och citronsyran i bunken. Koka upp vatten och socker. Häll det i bunken och rör om. Täck över och låt stå svalt ca 5 dygn. Rör två gånger om dagen.

Sila saften i silställning och fyll den på rena kalla flaskor, upp till kanten. Förslut och förvara i kylskåp. Om saften ska sparas länge: fyll den i frysbägare till 2 cm från kanten. Förslut och frys in.

Du får en frisk och god saft. Den passar i bål eller att spädas med bubbelvatten. Gillar du drinkar med alkohol är gin en sprit som passar i fläderdrinken. Perfekt en varm sommarkväll.

♣=ekologiskt

02 juli 2012

Smultron i mängder!

Häromdagen såg jag att det lyste rött i snåret framför vår parkeringsplats. I går tog jag och sambon varsitt 2,5 dl mått i hand och plockade smultron. De doftar så gott! De är så gulliga!
Smultron - Fragaria vesca
Så här mycket vilda smultron har jag aldrig plockat någon gång förut! Fatta att få ihop 4 dl smultron på en plockning!

Jag slog upp smultron i min Örtaboken och där står det att "släktnamnet Fragaria kommer från latinets fragro, som betyder 'dofta, lukta starkt'." Det påstås att Carl von Linné åt smultron för att bli bättre från sin gikt. Bladen ska man kunna använda i te. De har tydligen en "myskliknande doft och smak" och te med smultronblad "sägs vara uppiggande och uppskattas speciellt av barn" (McVicar, 1994, s84-85).

Hittar du mycket smultron kan du göra smultronsylt.

*

Källa: Jekka McVicar, 1994, Örtaboken, Wahlströms.