31 augusti 2013

Kjula och tältmysteriet

Vi tog en sväng i skogen för att leta kantareller till middagen. Några få svampar hittade vi allt i friden i skogen. Men så fick jag syn på något knepigt. Ett tält. När vi gick närmare så såg vi att det var övergivet. Det hade rasat ihop i mitten och det var bara ena gavelpinnen som stod helt rakt uppåt. Utanför låg en hög med skräp och bland annat en partytuta. Det är väl konstigt?! Det andra skräpet var hämtmatsburkar men inte så att det såg ut som flera dagars käk.
Så om du känner den som äger skogen till vänster om vägen in till Rosendal kan du ju tipsa om det.

25 augusti 2013

Var du på guidningen?

Var du på guidningen vid den arkeologiska utgrävningen här i Kjula? Jag är så himla nyfiken på den! Vi var på Veteranmarknaden på Ekeby flygfält och det var väldigt kul.

Berätta gärna om guidningen.

22 augusti 2013

Geocaching i Eskilstuna-trakten

Har du hört talas om geocaching? Det är en skattjakt med hjälp av gps-koordinater. Skatten är att man upptäcker en ny plats och att man ska leta rätt på en gömma där det finns en loggbok man ska signera. Nu i augusti är det en grej att varje dag man hittar en gömma och sedan registrerar sin logg på webbsidan geocaching.com så får man virtuell souvenir. Jag hakade på och lär känna Eskilstuna med omnejd lite mer bit för bit.

Jag har hittat till en liten sjö på Hugelsta-berget, jag har hittat en ny väg Slagsta till Hammarby, jag har besökt Sörfjärdens naturreservat och sett Varggården på Kjulamon.

Snygg informationsskylt vid varggården
Vid varggården fanns en snygg informationsskylt och jag lärde mig något nytt. Vallarna och groparna var väldigt fascinerande. Jag klev ner i en grop och den är djupare än vad jag är lång så den kanske är runt 2 meter djup.

Hittar man en gömma så hör det till god ton att man lägger tillbaka den precis där man hittade den. Det är en stor hobby i Sverige och i världen. Och det finns väl ingen som vill att ens hobby förstörs.

Cachar du?

21 augusti 2013

Skärgårdsliv i Kjula, arkeologidagen

Jag fick ett tips på ett evenemang på söndag 25 augusti. Det verkar intressant och guidning av fornlämningar är nog bästa sättet att uppleva dem. Jag kopierar in texten från Sörmlandsmuseums webbsida:

Skärgårdsliv i Kjula
SAU och Sörmlands museum berättar om resultaten från 2013 års arkeologiska undersökningar av boplatser från äldsta stenålder strax utanför Kjula. Här finns spår från de människor som levde i vad som då var en skärgård.
Visningar: 11.00 och 13.00
Vägbeskrivning: Platsen är belägen ca 2,6 km söder om Kjula i Eskilstuna kommun, Södermanlands län. Från E20, tag av söderut i Kjula och kör mot Ärla (väg 899). Platsen ligger vid Eskilstuna flygplats, håll utkik efter
Sörmlands museums skylt.
Kontakt: Patrik Gustafsson, Sörmlands museum. 070-651 06 71


http://www.raa.se/aktuellt/vara-evenemang/arkeologidagen/till-arrangemangen/stockholm-och-sodermanland/skargardsliv-i-kjula/
Ansvarig: Patrik Gustafsson

Jag hoppas att jag hinner dit. Ska du dit?

20 augusti 2013

Strövtåg i Kjula

Idag tog jag en cykeltur bort till Sofiebergsåsen och vägen dit tog jag på stigen som börjar vid parkeringen bredvid kyrkan. Väldigt mysig skog där. På ett ställe låg det ett träd tvärs över stigen så var uppmärksam om du beger dig ut på tur där. Det var riktigt varmt även idag. Så himla skönt! Jag satt på åsen nära en en och njöt i fulla drag. Över mig och åsen gledflög en vråk, ormvråk, som lät så där piiiiiiuuuu.

På vägen tillbaka tog jag den vanliga bilvägen och jag passade på att kliva in där det står en skylt. På skylten som är uppsatt av Kjula-Jäders hembygdsförening står att det finns en skyttevall och markörgrav. Skjutbanan togs ur bruk 1956 då den flyttade till annan plats. (Glömde vad det stod.) Markörgraven hittade jag.

Markörgraven har fått gardin

Markörgraven åt ingångshållet
Jag ser ju att bilderna inte är så himla bra men jag tycker ändå att det syns att det är fullt av skit. Visst, markägaren får väl låta naturen ta över och grenar, löv och mossa är inte något jag kan ha åsikter om även om jag tycker att det är tråkigt. Det värsta är ändå att det ligger rena rama skräpet där. Gummistövel, flaskor, burkar, plast, plåthinkar. Platsen är ändå modern historia och eftersom många passerar på vägen till och från Sofiebergsåsen kanske något borde göras. Men vem vill göra något?

Det finns flera skyltar som denna. De är röda och har smal stolpe. På skylten vid huset med B&B står det lite text. Men de två skyltar som är närmare kyrkan har helt förlorat sin text. Jag gillar att läsa om platser. Jag hoppas att det blir nya skyltar någon gång framöver.

14 augusti 2013

Kjuladagen är snart här

Jag kopierar helt sonika in all info som Mötesplats Kjula Tallgläntan lagt upp på sin facebooksida.

Kjuladagen lördagen den 14 september klockan 11.00-14.00

11.00-14.00 Loppis och försäljning av hantverk,grönsaker, frukt.
11.30 Visar Kommunfastigheter och personalen på Mötesplats Kjula Tallgläntan runt i "hela huset".
12.00 Sjukhusclownen Åttan
13.00 Eventuellt Guidning och historien om orten Kjula. mer information kommer.

Korvgrillning, kaffeservering, ponnyridning, tipspromenad, chokladhjul, underhållning, ansiktsmålning, bakluckloppis, försäljning av hantverk, växter och frukt och grönsaker.

Vill du boka plats för bakluckeloppisen?
Bord för hantverk?
Försäljning av växter eller frukt och grönsaker?
Bokning per telefon 016-91023, Helena Molander, senast 12/9.

Dagen arrangeras tillsammans av Stadsbiblioteket -Kultur- och fritidsförvaltningen, Hemtjänsten -Vuxenförvaltningen, Kommunfastigheter, Kafjärdens bibliotek- och kulturförening och Boendegruppen.

Välkommen!

Det låter som ett rejält program! I år hoppas jag att jag kan gå dit. Jag gillar chokladhjul och tipspromenader.

13 augusti 2013

Nylånat i Kjula

Jag tog svängen om Mötesplats Kjula Tallgläntan idag och lånade två böcker. Ett av mina mål för sommaren var/är att läsa nya ungdomsböcker och hittills har jag läst böcker från 1941, 1944 och 1952.

Brukar du låna böcker i Kjula?

09 augusti 2013

Vilsamt för ögat

Nu är inte Kjula en plats som för mig förknippas med stress och jäkt men jag upptäckte ändå en vilsam plats. I minneslunden på kyrkogården. Där finns en bänk och när man sitter på den ser man ut över åkern och mot horisonten. Den är tyst och lugnt.

Vila
Har du någon plats där du hittar ro?

08 augusti 2013

Kafjärdens förskola är på gång

En spaning på bygget av Kafjärdens förskola. Det gick undan.

Förskolebygget i början av augusti 2013
De kanske kommer att hålla tiden.

06 augusti 2013

Långbarrad

Jag tog en sväng inne i Kungsparken och fick syn på en annorlunda kotte på backen. Så när jag lyfte blicken såg jag en riktigt skön syn. Ett barrträd med superlånga barr!


Det är kul att bli överraskad av lite ovanliga eller oväntade växter.

05 augusti 2013

Kjula augusti 2013

Hej! Nu har jag gjort min fotodoku en gång i månaden i ett helt år. Om du är nyfiken så använder du etiketten Kjula månadsvis för att bläddra bakåt i arkivet. Men innan du gör det ska du väl kolla på bilderna för augusti månad.

Eftersom jag gillar symmetri och hela serier så är jag glad att jag höll ut med de tre motiven jag valde i september 2012. Visst, de är inte de mest spännande bilderna men det är en dokumentation jag gjort och inte en fräsigt konstverk som var tänkt att vara nyskapande. Eftersom jag utgick från att jag skulle göra dokumentationen på lördag förmiddag så är det väl kanske helt logiskt att bilderna som är tagna just den tiden är folktomma. Några gånger har jag fått göra dokumentationen på en annan veckodag och vid annat klockslag och då har det poppat upp lite folk.

Nog om det nu. Här är bilderna!

Korset i Kjula i augusti 2013
Renfanan blommar och åkern är nu i mogen/torr färg.

Affären i Kjula i augustisol
Kyrkan i augusti 2013
Det var originalmotiven.

Kyrkan från hörnet av kyrkogården.

04 augusti 2013

Megaåskväder!

Igår kom ett rejält åskväder till trakten. De första blixtarna verkade komma på var sida om huset och just exakt då var det inte så kul. Det som kändes nytt var att hela himlen blev vit! Det blixtrade i princip konstant. Jag kollade på SMHI:S sida med radarbilder och tog en skärmdump på bilden från 23.30. Där det är svart och svarta kryss är blixtnedslag. Det visar hur stort det var.

03 augusti 2013

Uppdaterat i kalendern

Hej!
Inte för att jag vill att hösten ska komma snabbare än nödvändigt men  varken du eller jag kan ju påverka tiden ändå... Så jag har uppdaterat lite i kalendern. Som vanligt så tar jag information jag får eller om jag råkar snappa upp något på en skylt eller anslag. Tycker du att något ska med så är du välkommen att höra av dig. En del punkter kanske saknar klockslag eller annan viktig info eller så är det något jag inte har en aning om.

Nu i helgen är det dragrace. Jag hör hur de gasar. Ta med hörselproppar om du beger dig dit.

Må så gott!

02 augusti 2013

Blåbärsmarmelad

I gårdagens inlägg nämnde jag blåbär. Vi fick ihop drygt två liter och av 1,5 liter gjorde vi blåbärsmarmelad. Jag ville ha något fastare än blåbärssylt som blir så himla rinnigt.

Du behöver:
1,5 liter blåbär
saft av 1 citron
7 dl socker
1 krm natriumbensoat

Gör så här:
Rensa och skölj bären. Lägg dem i en gryta. Tillsätt citronsaften och gärna även kärnorna inknutna i lite gasväv. Sjud massan i 5 minuter. Tillsätt sockret och sjud ytterligare i 25 minuter, tills marmeladen börjar tjockna. Ta grytan från värmen och skumma. Tillsätt konserveringsmedlet som du rört ut i hett vatten. Häll upp marmeladen i rena burkar och förslut genast.

Receptet kommer från Svenska bärboken av Inger Ingmansson och Pelle Holmberg.

*
Resten av blåbären frös vi in.

Har du plockat blåbär i år?

01 augusti 2013

Blåbär, hallon och hjortron

Bärmani! Det är så kul att göra något själv av det naturen skapar. Häromsistens var vi på utflykt till Vingåker och Factory outlet och då passade vi på att besöka blåbärsskogen. Vi orkade plocka ihop drygt två liter i den hetta som var. Vi letade också ut på en mosse och spanade efter hjortron. Det var väldigt lite hjortron men vi fick ihop en liten skvätt och några vildhallon.

Mossen var vacker och skrämmande. Jag blev sugen på att göra en fotoutflykt till en mosse och vakta på flyktiga dimmor och djur. Marken med det kullriga och det blöta om vart annat och så de magra tallarna som inte ser mycket ut för världen. Men så förädiskt är det att en fullvuxen karl ändå kan försvinna bakom dem och jag kände mig ensam en stund. Lika vips känns det som att man skulle kunnat virra sig vilse och så trampa fel och fastna, sjunka och...... Nu blev det ju inte så för vi höll oss inom hörhåll till varandra och vi såg hela tiden kraftledningarna som vi följde ut på mossen.

Mitt recepttips blir följande: Har du bara fått ihop någon deciliter eller två av hjortron och några lika ensamma vildhallon blir det supergott att blanda. Hjortronsmaken är distinkt men lite mildare och hallonens sötsyrliga sting passar ypperligt.

Hemvispad våffelsmet gräddad till gyllene våffla, lagom vispad grädde och en klick hjorton/hallon-sylt. Mums!

Grundrecept på sylt för saftiga bär
2 liter bär
6-9 dl socker
1 krm natriumbensoat

Rensa och skölj bären. Varva med socker i en kastrull. Låt stå svalt och safta till sig, till exempel över natten. Det går också att koka direkt. Låt koka upp långsamt och låt koka i 10 minuter. Skaka då och då, men undvik att röra. Skumma noga. Tillsätt konserveringsmedlet som du rört ut i lite hett vatten. Fyll ända upp i rena och varma burkar. Förslut genast.