16 oktober 2013

It's a must!

Äppleträdet vi attackbeskar i vintras dog inte knall och fall. Den varma sommaren gjorde att frukten höll sig torr och om jag får gissa så var det 90% mindre ruttet i år jämfört med förra sommaren. Vi ville testa att göra must på äpplena eftersom de inte är ett vinteräpple som går att lagra.

I linje med den ostiga rubriken på inlägget kommer också en bild.
Äpplemust
Kjulaborna har fått ett musteri vid Kalkugnstorp. Man lämnar in 50 kg (ungefär 10 stycken 10-litershinkar) och får 30-35 liter must. Det är friskt och gott. Det blir gott med lite bubbelvatten för då blir det lite mildare. Vi lär inte behöva köpa äpplejuice på ett helt år.

Efter att vi konstaterat att musten smakade vi bra bestämde vi oss för att lämna in en omgång till. Nu för att testa att göra både cider och vin. Äppleträdet tömdes och musten är pressad. Just nu bubblar en sats cider på vår köksbänk och en sats är bortlämnad för att bli vin.

Vi letar flaskor.

Fortsättning följer...

Anna


7 kommentarer:

  1. Vi har gjort must själv!

    SvaraRadera
  2. Ser väldigt gott ut, men vi har fått lite äpplen i år igen, räcker nog inte till 50 kg.
    Hur länge kan man spara äppelmusten på flaska?
    Har hört att den har begränsad hållbarhetstid, bara några månader om man inte fryser den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi vet inte. Det blir till att prova sig fram och ta en flaska då och då. Det är bara att dricka så länge det räcker och håller. Uppdaterar er när vi tar sista flaskan. :)

      Radera
    2. Jag gjorde en sökning och hittade svenska pomologiska sällskapet. Där står det att pastöriserad must i försluten flaska håller ett år.

      Radera