27 januari 2014

Kardemummabullar


Strax innan jul hade Ica Buffé recept på godaste lussebullen. Vi använde receptet till att baka kardemummabullar. Det blev faktiskt "godaste" bullen. Jag gillar att pensla smält smör på och sedan doppa i strösocker.

Du behöver:


2 dl socker
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
kardemumma (ca 2 tsk stött kardemumma)

Gör så här:
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med mjölk och smör i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter eller till dubbel storlek ungefär.

Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till bullar, ca 40 stycken.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

1 kommentar:

  1. VARNING: Saliv rinner från ena mungipan. Kardemummabullar är min grej, så gott!! ;)

    SvaraRadera