30 juli 2013

Piroger med svamp

Ni som följer Kjulaklotter på Instagram såg kanske min bildkavalkad på bakverk. Allt började med att vi skulle ta tag i att frosta av frysen. Vi passade på att använda all den goda svampen till att göra utflyktmat. Piroger med svamp.

Eftersom vi hade seriebakning fick vi improvisera lite men jag skriver upp receptet med våra ändringar.

Piroger
12 stycken

Degen
25 gram jäst
1 tsk salt
3 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl (vi blandade vetemjöl och rågmjöl och kanske något mer)

Gör så här: Smula jästen i degbunken och rör ut med saltet och lite av vattnet. Slå i resten av vattnet och blanda ner oljan, ägget och sist mjölet. Arbeta ihop till en deg. Jäs den i bunken under bakduk i ca 30 minuter. Gör fyllningen under tiden.

I kokbokens recept är det en köttfärsfyllning på 3 lökar, 300 gram färs, tomatpure och diverse kryddor. Vi tog ju istället kantareller och någon annan svamp vi hade i frysen.

Fyllningen improviserade vi helt enkelt fram men vi hade nog tre lökar och ca 600 gram svamp. Sedan kryddade vi och hällde på grädde.

Värm ugnen till 225 grader.

Ta upp degen och knåda den lätt på bakbordet. Kavla ut den och skär fyrkanter på 15x15 cm. Eftersom du ska få ut 12 piroger bör du alltså kavla ut degen till 30x60 cm. Lägg 3-4 msk fyllning på varje ruta i mitten. Klistra kanterna genom att doppa ett finger i vatten och dra längs kanterna. Vik ihop och tryck till ordentligt. Eller gör öppna "båt"-piroger om du vill.

Jäs på plåt ca 25 minuter. Pensla generöst med lätt uppvispat ägg och strö över sesam- eller vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt pirogerna svalna täckta av en handduk.

Ät ljumna eller nästa dag efter att ha värmt på dem. Så klart går de att frysa.

Vi blandade i lite andra olika mjöl eftersom vi bakade slut på vetemjölet. Våra blev väldigt matiga!


Receptet kommer från Nya Annas mat och heter där Piroger med köttfärs på sidan 242.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar