26 december 2013

Mjuk kaka med lingon och vit choklad plus lingontopping

muffinsvariant av kakan
När det var dags var kakbakstävling ville jag göra en mjuk kaka med lingon. Jag ville ha lite syrligt i det söta. Resultatet till själva tävlingen blev en stor kaka med helt vit topping och dekoration i form av snöstjärneformat strössel och silverkulor. Tanken var att ha lingon uppepå men jag vågade inte.

På julafton så bakade jag muffinsvarianten i secondhandköpta formar. När du rör ihop toppingen kan du välja enligt tycke smak och om du vill ha toppingen vit och strö lingonen över eller om du rör i bären i toppingsmeten. Här nedan kommer receptet om du vill baka själv.

Muffins med lingon och vitchoklad samt lingontopping
(ca 16 stycken)

Det här behöver du:
(muffinssmeten)
125 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk eller grädde

1,5 dl lingon + 1 msk mjöl (Häll i en skål och låt lingonen mjölas in)
200 gram vit choklad

(toppingen)
200 gram färskost (tex Philadelphia)
2 dl florsocker
25 gram rumsvarmt smör
(eventuellt 0,5 tsk vaniljpulver)

1 dl lingon

Strössel

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader celsius. Mät upp alla ingredienser och hacka eller bryt sönder chokladen i små bitar.
Smörj muffinsformar av metall väl eller ställ veckade formar i en långpanna.
Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ägg, ett i taget under omrörning.
Häll i vätskan och rör slät. Rör försiktigt ner lingonen och den vita chokladen.
Klicka i formarna. Ungefär 2/3 av formen.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna.

Dags för toppingen. Rör ihop smör och färskost med elvisp. Sikta ner florsockret och vispa slätt. Välj om du ska ha i lingonen eller om du sparar dem att strö ovanpå. Spritsa toppingen på muffinsen. Strössla med pynt.

Ät och njut.

God jul och gott nytt år!

Anna


2 kommentarer:

  1. Gott det ser ut :) Kram

    SvaraRadera
  2. Jag är nöjd själv med blandningen av syrliga lingon och söt kaka. :)

    SvaraRadera