01 augusti 2013

Blåbär, hallon och hjortron

Bärmani! Det är så kul att göra något själv av det naturen skapar. Häromsistens var vi på utflykt till Vingåker och Factory outlet och då passade vi på att besöka blåbärsskogen. Vi orkade plocka ihop drygt två liter i den hetta som var. Vi letade också ut på en mosse och spanade efter hjortron. Det var väldigt lite hjortron men vi fick ihop en liten skvätt och några vildhallon.

Mossen var vacker och skrämmande. Jag blev sugen på att göra en fotoutflykt till en mosse och vakta på flyktiga dimmor och djur. Marken med det kullriga och det blöta om vart annat och så de magra tallarna som inte ser mycket ut för världen. Men så förädiskt är det att en fullvuxen karl ändå kan försvinna bakom dem och jag kände mig ensam en stund. Lika vips känns det som att man skulle kunnat virra sig vilse och så trampa fel och fastna, sjunka och...... Nu blev det ju inte så för vi höll oss inom hörhåll till varandra och vi såg hela tiden kraftledningarna som vi följde ut på mossen.

Mitt recepttips blir följande: Har du bara fått ihop någon deciliter eller två av hjortron och några lika ensamma vildhallon blir det supergott att blanda. Hjortronsmaken är distinkt men lite mildare och hallonens sötsyrliga sting passar ypperligt.

Hemvispad våffelsmet gräddad till gyllene våffla, lagom vispad grädde och en klick hjorton/hallon-sylt. Mums!

Grundrecept på sylt för saftiga bär
2 liter bär
6-9 dl socker
1 krm natriumbensoat

Rensa och skölj bären. Varva med socker i en kastrull. Låt stå svalt och safta till sig, till exempel över natten. Det går också att koka direkt. Låt koka upp långsamt och låt koka i 10 minuter. Skaka då och då, men undvik att röra. Skumma noga. Tillsätt konserveringsmedlet som du rört ut i lite hett vatten. Fyll ända upp i rena och varma burkar. Förslut genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar